Marco Raaphorst

Eind mei kwam de definitieve wake-up call. Puur een gevoel. Ik deed een klus voor een grote organisatie tegen een prima uurtarief. En qua werk redelijk hip: content management. Met gemak kon ik het hele jaar afmaken en het jaar erna misschien ook nog wel. Maar ik moest mijzelf teveel compromitteren, een soort politiek bedrijven als ik wat wilde bereiken. Het knaagde aan me.

Het toverwoord “groeimodel” viel regelmatig. Niet te snel iets willen bereiken maar juist tactisch zorgvuldig stappen zetten. Ik vind dat lastig. Als er weerstand is dan ga ik enorm veel moeite doen om de anderen te overtuigen. Ik ga mijzelf zelfs verdedigen als mijn idee niet serieus genomen wordt. Wat zeer gevaarlijk is, want als je eenmaal in de verdediging schiet dan doe je jezelf enorm te kort. Alsof je permanent een sollicitatiegesprek aan het voeren bent.

Ik hou me het liefste bezig met muziek en geluid. Producties die tot stand komen middels een klein team dat heel snel kan schakelen. Geen politiek gelul, maar gewoon snel en effectief handelen. Werk waarin gevoel het uitgangspunt is. Waarin je veel dingen niet onder woorden kunt brengen maar het wel kunt voelen. Waarom die ene “vreemde” noot? Tja, ga dat maar eens proberen uit te leggen…

De wake-up call was heel duidelijk: waarom koos ik voor het geld? Een keuze die niet getuigt van enige vorm van lef. Eerder van omkoperij. En jezelf iets wijsmaken.

Mijn intuïtie heeft me altijd verder geholpen. Bijvoorbeeld toen ik mijn HEAO-studie op het einde van het 2e jaar afbrak om muziek te kunnen maken. Je kunt de keuzes af laten hangen van zekerheid, maar dat zijn gedwongen keuzes, geen vrije keuzes. Ik heb wederom gekozen voor wat mijn intuïtie mij vertelde. Het gevoel dat een geweldig muzikale toekomst voor me ligt. Het is een keuze waar ik enorm trots op ben. Omdat ik mijn eigen lafheid opnieuw aan de kant geschoven heb. Een herkozen geloof in mijzelf. Want ik geloof in muziek.

Dat pakt niemand mij af.


Marco Raaphorst: Muziekcomponist, geluidsontwerper en audiodocumentairemaker, geboren in 1968 in Den Haag. Op dit moment ben ik met name geïnteresseerd in vorm en eigenheid. Ik sla graag een brug tussen een gevoelsmatige en analytische beschouwing.

http://marcoraaphorst.nl

4 gedachten over “Marco Raaphorst”

  1. Mooi en herkenbaar! Soms kan het niet anders maar kijken of het past qua gevoel en visie is uiteindelijk de beste weg, zeker op lange termijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven