Marco Raaphorst

Recent ontving ik een compliment van iemand die ik al jaren bewonder. “Sounds very cool”. En niet alleen dat, hij had mijn blog op eigen houtje gevonden. Ik ben gevoelig voor complimenten want eigenlijk ben dat ik bang dat mensen het niet mooi vinden wat ik maak. Was dit mijn moment?

De man is verantwoordelijk voor de geweldige sound van Tom Waits, Elvis Costello, Los Lobos, Al Green, Suzanne Vega, Bonnie Raitt, Pearl Jam, Crowded House, Peter Gabriel en vele anderen.

Het komt voor dat mijn opdrachtgevers iets niet mooi vinden dat ik heb gemaakt. Dan probeer ik het alsnog mooi te maken, maar ga wel in de tussentijd duizend keer dood.

Ik maak muziek en geluid voor videoproducties. Voor apps op de mobiele telefoon. Voor muzieksoftware. Die muziek en die geluiden moeten een gevoel opwekken bij de luisteraar. En om dat te kunnen moet je een gevoelsspecialist zijn.

Zo moest ik onlangs een paar geluiden produceren die je associeert met een foute handeling zonder dat zo’n geluid bij herhaling irritant gaat klinken. Hetzelfde gold voor een serie positieve klanken. Bij herhaling gaat bijna alles vervelen en irriteren, een behoorlijke uitdaging dus om dat goed te doen.

Tussen mijn gevoel en dat van jou zit een hele serie technische schakels. Mijn gitaar bijvoorbeeld. En alle prachtige mogelijkheden om het geluid op de computer heel minuscuul bij te schaven. Die techniek moet ten dienste staan van het gevoel, maar het valt niet te ontkennen dat die techniek behoorlijke kennis en ervaring vereist. Dus voordat er 1 traan over jouw wang loopt zijn er bij mij al heel wat meer tranen gevloeid.

Natuurlijk zijn er van die momenten dat je denkt dat je het talent er niet voor hebt. Dat anderen beter zijn dan ik. Maar die kritische houding is noodzakelijk om te groeien. Je moet jezelf kritisch onder de loep kunnen leggen.

Er zijn velen die ik bewonder om wat ze maken en voor ik het wist trad ik in hun voetsporen. Jarenlang wezen ze mij de weg. Toch koos ik uiteindelijk een andere route. Want mijn helden worden oud. Sommigen zijn zelfs op een bankje gaan zitten om naar het uitzicht te kijken.

Ze bezongen een andere tijd. Maar dit is mijn tijd.

Ik hoop ook jouw tijd.

jonathan-harris-idfa-w1200

Jonathan Harris op IDFA met een quote uit de biopic I’m Not There over het leven van Bob Dylan.

Marco Raaphorst maakt muziek en geluid. Zie: melodiefabriek.com

9 gedachten over “Marco Raaphorst”

  1. lol, herkenbaar, dat duizend keer doodgaan. That’s art. Bij mij is dat twijfel en als de twijfel me weer om de oren slingert … denk ik (meestal te laat)
    “Waar twijfel is, is waarheid: het is haar schaduw.” ~ Philip James Bailey
    “Twijfel is de waakhond van het inzicht.” ~ Confucius

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven