Michiel Berger

Mijn moment van 2016 was toen het jaar nog maar een kwartier oud was.

Oudejaarsavond 2015 was zo gezellig. Met de kinderen, mijn vriendin, vrienden, kinderen van vrienden, en m’n ex met haar vriend kwamen tegen middernacht ook nog met champagne. Heerlijke vrolijke sfeer, wijntjes, verhalen, zoals het moet zijn. Middernacht, champagne, knuffels.

En zoals ieder jaar had ik weer vuurwerk, samen met de kinderen uitgezocht. Je verbaast je er over met hoeveel geduld zij YouTube filmpjes van vuurwerk kijken om het juiste uit te kiezen. Siervuurwerk, veel van die rechte bakken die kleurrijke en knallende dingen omhoog schieten.

En in een optimistische bui besloot ik dat het geen probleem zou zijn om zo’n bak neer te zetten op een aantal die al waren leeggeschoten. Stond toch stevig.

Big mistake.

Bij de eerste twee knallen was de terugslag zo heftig dat het hele spul omviel. En het vuurwerk horizontaal door te straat begon te schieten. Niet goed. Terwijl iedereen een veilig heenkomen zocht probeerde ik de boel nog te redden door met m’n voet het schietend apparaat bij te draaien. Ook geen goed idee, het ging veel te hard. Terwijl ik ook een schuilplaats zocht knalde er iets vlak bij me. Mijn oor deed meteen pijn. Niet dat je herrie hoort en even gesuis van de klap merkt. Maar echt een prik.

Iedereen kwam weer lachend tevoorschijn (“zo zeg, dat was heftig”), en niemand had ergens last van. Toen de overburen even later naar me toe kwamen vreesde ik even dat ze kwamen melden dat hun kind een oog had verloren, maar ze wilden me slechts de beste wensen voor het nieuwe jaar geven.

Die suis in mijn rechteroor is niet meer weggegaan. Tinnitus heet dat. Als het stil is hoor ik permanent een piep, alsof je een avondje naar een concert bent geweest.

En gek genoeg is dat niet eens zo erg. Het was zo’n leuke avond, afgezien van die 20 seconden. Mijn huis vol vrolijke mensen, spel met z’n allen gedaan, zelden zo gelachen als die avond. Alles was goed. Dus die piep is ergens een souvenir daarvan.

Maar toch. Ik had hem veel liever niet. En het had een stuk slechter kunnen aflopen. Ik steek al vuurwerk af sinds ik op de lagere school zit. Nog nooit iets mis gegaan, en dan doe ik zoiets doms. Under influence of happiness. En mogelijk een effect van alcohol. Het kan zomaar gebeuren mensen, als je het echt niet meer verwacht.

Stay safe. Happy 2017.


Ik ben bedenker en mede-oprichter van Nedstat (1996-2011). Sindsdien ben ik actief met mijn eigen social media analytics product  voor bedrijven en overheden en help ik bij het ontwerp van software. Ik hou er van om moeilijke informatie makkelijker toegankelijk te maken, en ik kijk graag hoe nieuwe technologie daar bij kan helpen.

1 gedachte over “Michiel Berger”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven