Vivienne Aerts

Toen ik ChocoTed ontmoette had ik voor ’t eerst in m’n leven geen twijfel. Hij is er. Ik ben er. Twee en een half jaar later woont hij met mij in Brooklyn, New York, hebben we een schattig huisje in Leiden dat we geweldig missen, en heeft hij vorige maand ’t meest romantische aanzoek ooit gedaan. Want het kan. Het gaat niet vanzelf, Ted werkt hier 80 uur per week in – het beste – restaurant van New York om toetjes te maken, en ik ren rond met m’n muziek.

vivienne aerts BlueNote 2015 August 359 by Art Altman 26321 2015 August copy aangepast

Vanaf het podium keek ik de zaal in en ik zag mezelf. Tegenover me, in de Blue Note Jazzclub in New York City, is de wand bekleed met schuine spiegels. Dit is het dan, dacht ik, hoe had ik dat ooit durven bedenken. Mysterieus, nostalgisch en romantisch, dit is de droom van menig jazz muzikant. Voor de set begon, had ik Lee Konitz gezien en gesproken, die kwam gezellig kijken – alsof ik nog niet genoeg zenuwen had.

Gedurende de week zaten de yamaha peeps, de downbeat mensen en meerdere top jazzers zoals Antonio Sanchez en Joanne Brackeen in de zaal. Ik moest weer denken aan ’t moment dat pianist Kenny Werner me voor t eerst uitlegde over ‘Effortless Mastery’.

Op ’t moment dat je muziek maakt, moet de muziek zichzelf spelen, zo, dat alles om je heen verdwijnt. Nu, een jaar later stond ik daar, met hem en zijn nieuwe kwintet bestaande uit mijn helden. En ik zong mee, drie avonden, drie nummers, zijn composities. Hij had me geleerd om mezelf te zijn, diep te gaan en het te delen.

Eerder, in april, stond ik ook al hier met zijn young ensemble en had ik de meest bizarre maar tevens geweldige ervaring. Een epifany. Kenny’s muziek is als een film die langzaam voor je afspeelt. Het neemt je mee, …en opeens keek hij me aan en begon mijn improvisatie. Het was nu of nooit; en ik sprong, liet alles los en het publiek voelde dat en begon te applaudisseren tijdens mijn solo. Op hun kracht dreef ik verder met de muziek en op dat moment wist ik het. Dit is het. Muziek is de weg.

Hier in de big apple voel je van alle kanten dat er druk op de ketel staat, dat je moet presteren en dat je maar een heel klein deeltje van het geheel bent. Toch heb ik het gevoel dat ik mijn weg in deze community vind en mezelf hier kan zijn.

vivienne aerts en chocoted backstage copy

En ChocoTed is erbij, in het publiek en backstage, in het leven en in de Blue Note, omdat hij in me gelooft. En eigenlijk is dat alles wat ik maar kan wensen.


Vivienne Aerts is zangeres / componist, woont sinds 2012 in Amerika en werkt nu in New York aan haar nieuwe album. Daarnaast werkt zij voor pianist Kenny Werner en het “Berklee Effortless Mastery Institute”.—> www.vivienneaerts.com

3 gedachten over “Vivienne Aerts”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven