Erwin Blom

De appel valt niet ver van de boom. Mijn dochter Pip houdt evenveel van muziek als ikzelf, op haar blog vertelt ze erover. Net als zij begon ik als tiener muziek te maken. De passie en zelfs de liedjes zijn nu niet heel anders dan toen.

Maar verder is er veel veranderd…

Muziek ontdekken

Ik
Via bladen kwam ik erachter dat er een Britse dj bestond die John Peel heette. En die iedere dag vanaf 21 uur Nederlandse tijd uitzond. De BBC was op de Nederlandse radio nauwelijks te ontvangen. Tussen het piep en geknars probeerde ik muziek te ontdekken.

Zij
De radio speelt voor haar nog steeds een rol. Maar leuker vindt ze het om de radio voor te zijn. En de nummers te vinden die nog groot moeten worden. Via blogs, YouTube en Spotify vindt ze haar weg.

Een instrument leren spelen

Ik
Wekelijks bracht mijn vader me naar Alphen aan den Rijn waar een gitaarleraar me nummers van Led Zeppelin leerde spelen. Vrienden die het me konden leren had ik niet.

Zij
Ook zij heeft gitaarles gehad, maar nu helpt internet haar simpel de juiste akkoorden vinden bij de nummers die ze wil spelen. En altijd is er op YouTube iemand die het haar voordoet.

Muziek opnemen

Ik
Toen ik zo oud als zij was, nam ik niets op. Daar had ik geen spullen voor. Later spaarden we met de band tot we een studio in konden om onze eerste single op te nemen.

Zij
Haar telefoon is haar recorder. Voor beeld en geluid. En als het een tandje beter moet kan het met de microfoon en de computer. Die combinatie is even goed als de studio van vroeger.

Muziek uitbrengen

Ik
We spaarden als band om in een studio twee nummers op te kunnen nemen, we spaarden als band om 500 singles te kunnen laten drukken. Twee maanden na de opname konden we de oplage in België ophalen.

Zij
Ze zet nummers op Soundcloud. Ideeën, covers, schetsen. Tussen opname en uitbrengen zitten minuten.

Een publiek vinden

Ik
Daar zaten we dan met onze 500 singles. Wat moesten we ermee? Naar Oor sturen, naar de VPRO sturen. En maar hopen. En ondertussen aan vrienden en kennissen in de voetbalkantine proberen te slijten om uit de kosten te komen.

Zij
Een klein groepje volgt haar op Soundcloud (https://soundcloud.com/pipblom) en krijgt het vanzelf te zien als er iets nieuws is. Ze zet nummers op haar blog, vertelt erover op Twitter en meldt het aan haar vrienden op Facebook. En bereikt zo simpel meer mensen dan wij met het legen van al onze spaarpotten 😉

Ik zie Pip in het openbaar muzikaal opgroeien. Mooi. Ze heeft nog een lange weg te gaan en dat weet ze. Maar ze weet ook dat er weinig mooiers is dan muziek. En dat gevoel delen we.

Toen ze 4 was zongen we samen Last Dance van The Mekons.

Nu ze 16 is, deden we het nog een keer.

Mijn moment.

10 gedachten over “Erwin Blom”

  1. Mooi verhaal Erwin, heel herkenbaar.

    Maar waarom naar Alphen terwijl de rest van Nieuwkoop gitaarles had van Dick van der Harst… 🙂

    De DIY gedachte is er nog altijd, maar lijkt zoveel makkelijker vandaag de dag. Ik sta versteld met welke instrumenten die jongeren nu spelen. Daar droomde ik van, van een gitaar met een heus merk.

  2. Ik vertelde afgelopen week nog aan mijn dochter hoe wij vroeger onze muziek maakten: ik had een Casio (die van ‘Da da da’), een paar effectapparaten, een gitaar en een cassetterecorder. Drummen op wat Tupperware-schaaltjes, een blikje en een pan en dat dan vervormen totdat het niet meer uitmaakte dat het geen drumstel was ; )

  3. er gingen in die jaren ook zoveel eierdoojes op aan het soundproof maken van schuurtjes, zolders en slaapkamers. Wij hadden een band in Hilversum, tegenover wat nu Mediapark is en de boel werd ontdekt omdat een in zijn auto langsrijdende DJ de band hoorde repeteren op de non -soundproof zolder 🙂

  4. Geweldig herkenbaar. Ik heb twee muzikale zoons. Les gehad? Nee! Spelen ze een instrument? Nee! Kunnenze muziek lezen? Nee! De een is DJ, de ander produceert Hiphop. Alle kanalen die je beschreef gebruiken zij ook. De DJ heeft al een drietal keren de finale van een contest bereikt. Ik vind het prachtig. Mooi verhaal dit 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven