Het gevaar tegemoet?!?

Op de dag dat er ‘een gevaarlijke Corona variant’ was ontdekt in Zuid Afrika en er in paniek een travel ban werd afgekondigd, sprong ik snel op het vliegtuig naar Kaapstad.

Waarom zou je je haasten naar een land dat als gevaarlijk wordt bestempeld? De post die ik daarover schreef, ging viral op LinkedIn (meer dan 700.000 views!) en kreeg duizenden positieve reacties van over de hele wereld. Hier was iets aan de hand.

Als Digital nomad reis ik de hele wereld rond, ook tijdens corona. Reizen op zich is niet gevaarlijk. Met de nodige voorzorgsmaatregelen is het net zo ‘veilig’ of ‘gevaarlijk’ als thuisblijven. Ik was toch al van plan in Kaapstad te overwinteren en om te voorkomen dat ik vast zou komen te zitten in Nederland door de plotselinge internationale paniek, vervroegde ik mijn vlucht zodat ik nog snel weg kon komen. Nu kwam Zuid Afrika ineens slecht in het nieuws, en werd alle angst op dat land gericht. Veel Nederlanders beseffen echter niet dat Nederland internationaal ook als ‘gevaarlijk’ gezien wordt.

Als je in Nederland bent, lijkt alles normaal. Het leven gaat door. Datzelfde geldt voor Zuid Afrika en veel andere plekken die door overheden of media als ‘gevaarlijk’ worden bestempeld. Mensen voelen zich nu eenmaal veiliger in een situatie die ze kennen. Meestal is dat hun eigen land. Maar ook elders leven mensen gewoon hun leven. Als ‘wereldburger’ voel ik me op veel plekken thuis, wat maakt dat ik niet heel duidelijk één ‘comfort zone’ heb.

Ik probeer situaties in te schatten op basis van lokale bronnen, plus mijn eigen gezonde verstand. Het ‘nieuws’ wat in je jouw land voorgeschoteld krijgt, geeft namelijk niet altijd het juiste of complete beeld. Omicron is een voorbeeld waar de media iets groots maakten van iets dat helemaal niet zo schokkend bleek te zijn. Een wetenschapper in Zuid-Afrika had een nieuwe variant van Covid ontdekt en had dit gerapporteerd in het kader van transparantie. Net als bij de gewone griep, is de verwachting dat er zich nieuwe varianten van het virus zullen blijven ontwikkelen, zeker nu steeds meer mensen zich laten inenten tegen de eerste versie. De WHO heeft aangekondigd dat deze nieuwe soort zich snel verspreid, maar niet gevaarlijker is dan de eerder bekende.

Het sluiten van grenzen zal de verspreiding van deze nieuwe soorten niet voorkomen, omdat niet alle bewegingen kunnen worden gecontroleerd. Bovendien hebben maatregelen altijd vertraging en zijn ze niet uniform in verschillende landen.

Ik sprak op LinkedIn mijn verbazing uit dat je wel een negatieve Covid-test moet hebben om naar Kaapstad te vliegen, terwijl je om vanuit het zogenaamde gevaarlijke Zuid-Afrika naar Nederland te vliegen tot voor kort alleen OFWEL een vaccinatiebewijs OFWEL een negatieve test moest kunnen laten zien. Aangezien de meeste mensen zijn ingeënt, betekent dit dat er maar heel weinig mensen waren getest aan boord van de vlucht uit Zuid-Afrika die datzelfde weekend werd ‘onderschept’. Bij aankomst op Schiphol werden alle passagiers in quarantaine gehouden en getest. 61 van hen testten positief op corona. Dat betekent dat veel gevaccineerde mensen het virus bij zich droegen zonder het te weten. Waarom wordt niet gewoon iedereen getest voor een vlucht?

Voor mij was dat pure logica. Uit de reacties op mijn LinkedIn post bleek dat het voor veel mensen over de wereld een compleet nieuwe manier van denken was, die ze wel aansprak. Iedere dag opnieuw, wanneer ik het aantal views en likes en shares zag stijgen en de nieuwe comments las, voelde ik me tegelijk vereerd en in de war. Fijn dat mijn logica wordt gewaardeerd, maar jammer en vreemd dat er zo weinig ruimte blijkt te zijn waar zelfstandige denkers hun logische redeneringen (kunnen) uiten.

Uiteindelijk bereikte mijn LinkedIn post in een paar weken meer dan 700.000 mensen over de hele wereld. Ik kreeg duizenden shares, comments en likes, van overheden, doktoren, business mensen uit de USA, Europa en Zuid Afrika.

Mijn wens voor het nieuwe jaar is dan ook: laten we werken aan gezond en verstandig blijven én vertrouwen op ons gezonde verstand, niet op een door de media en overheden gecreëerde angst-hype.

Mijn grote held Nelson Mandela wist het prachtig te verwoorden: “Angst zorgt er niet voor dat er geen slechte dingen meer gebeuren. Het belemmert ons alleen om van het leven te genieten…”

PS Mijn LinkedIn post had ook nog een ander onbedoeld en onvoorzien neveneffect: mijn enthousiasme over Zuid Afrika maakte tot een soort van heldin. Ik werd geprezen door officials en overheden, ik werd uitgenodigd voor koffie, wijn, etentjes, en overnachtingen in hotels en restaurants die smachten naar meer toeristen. Iemand stelde zelfs voor me tot ‘ereburger’ te benoemen…. Hierdoor wordt mijn overwinteren/zomeren in Zuid Afrika vast nóg leuker!

2 gedachten over “Het gevaar tegemoet?!?”

  1. Ik herken dat wel, dat mensen zich over het algemeen in hun eigen situatie veiliger voelen en het elders als zeer gevaarlijk bestempelen. In verschillende landen waar ik woonde (Pakistan tijdens het tot het nemen van twee kernproeven door Pakistan en India; kruisraketten over het land op weg naar Afghanistan; terroristische aanslagen), maar ook in Nepal tijdens de Maoistische opstand en het Koningshuis drama… ik woonde er en voelde mij toch niet buitengewoon onveilig, terwijl toch de hele wereld in afschuw en angst reageerde… Je merkt het zelf niet als je er midden in zit… vaak niet tenminste (en dit zijn dan natuurlijk niet meteen zelf levensbedreigende activiteiten)… Opletten, maar niet in een kramp schieten is dan wel het devies denk ik…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven