José Geertsema

Het is eind 2020. Tijd voor Mijn Moment. De tijd van het jaar, tijd van reflecteren waar ik zo dichtbij ben. Maar het verwoorden lukt nu niet. De woorden haperen in mijn gedachten bij het schrijven van Mijn Moment. Ik val stil. Ik zoek naar woorden om uiting te geven aan die ene ervaring. Woorden geven aan wat er is gebeurd.  2020 ervaar ik als een jaar van haperingen, als een jaar van vragen zonder antwoorden.

Voor momenten van het afgelopen jaar vind ik nog geen woorden. Wel in het hier en nu. Ook nu in dit moment. En daarin is dit moment vandaag gelijk aan veel momenten in 2020. Het waren momenten van ‘er gewoon zijn’, in het doen wat er gedaan moest worden.  Het waren momenten van ‘er gewoon zijn’ als we elkaar omringden met gedachten, wat er was, wat goed zou zijn of beter. Het waren momenten van ‘er gewoon zijn’ in het voelen van gemis.

13 december. Vanavond is de deadline voor Mijn Moment. In ons gezin deel ik vanmorgen hoe ver het jaarlijks moment van Mijn Moment van mij voelt dit jaar.  Ik mis het gevoel van eerder. Ik denk terug aan de afgelopen jaren met hoeveel plezier ik Mijn Moment schreef. En ook hoe we Mijn Moment samen thuis afwogen als het anderen raakte.

En nu. Het is wat het is zegt de liefde. De Oostenrijkse dichter Erich Fried geeft er in zijn gedicht woorden aan. Het is wat het is zegt de liefde. Harry Gielen voegt hier bij in het Tijdschrift het Teken aan toe: ‘De liefde als het mikpunt van vijandige opmerkingen vanwege menselijke vaardigheden of houdingen.’ Het is wat het is, zegt de liefde. Ook in mijn teleurstelling dat het vandaag niet lukt om woorden te schrijven over tenminste één moment in 2020.  Niet één moment van denken, van mijn angst, van een inzicht, van trots, van mijn voorzichtigheid of ervaring. Niet één moment van dankbaarheid, van heimwee of van verdriet in 2020.

Het nu. Het is wat er is. 2020 is voor mij een jaar van de vragen, niet van verwoorden of antwoorden. Tussen vragen en antwoorden nodigt het leven uit om het nu te verdragen. Dit moment ‘in wat het is’ is een liefdevolle uitnodiging om deze tijd verder te dragen.  Misschien geeft 2021 antwoorden, misschien ook niet. Het is wat het is zegt de liefde. En in dezelfde realiteit, in het moment nu, besef ik opnieuw de woorden van de Deense filosoof Kierkegaard: Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.

Ik sluit af. Het is tijd om ook dit moment los te laten. Een nieuw moment dient zich aan. En in vrijheid en verantwoordelijkheid maak ik de keuze om ‘er te zijn’.


José Geertsema @JoseGeertsema https://www.linkedin.com/in/josegeertsema/, bestuurder, toezichthouder, strateeg en (crisis)manager https://josay.nl/ levensbegeleider https://isleven.nu/

In 2020 namen we samen het initiatief voor Extra handen voor de zorg, om het aanbod te bundelen voor extra zorgpersoneel aan zorgorganisaties, die daar door Corona behoefte aan hebben. https://www.extrahandenvoordezorg.nl/

Foto: Gertjan van Ginkel

1 gedachte over “José Geertsema”

  1. Inderdaad het nu. Het is wat er is. En ook halen wat er nu is. Een goede levenshouding. Tevreden met wat je hebt en niet altijd bezig met wat er niet is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven