Mark Vletter

Daar staat het dan. In chocoladeletters. “Voys en Spindle tegen ongelijkheid”. Ik krijg een brok in mijn keel als ik het lees. Nu is het echt. Nu weet iedereen het.

Het is ruim 14 jaar geleden dat ik in Haïti was. Het is nog steeds één van de armste landen in de wereld. Na een trip van 28 uur stap je van een land met alles in een land met niets. In Haïti zie je wat een gebrek aan toegang tot communicatie doet met een land. Met de democratie, de economie, maar vooral met de mensen.

Ik moest erg wennen toen ik terugkwam uit Haïti. Wennen aan gas uit de muur, water uit de kraan, stroom uit het stopcontact en internet uit de lucht. Ik moest echter vooral wennen aan het klagen over niets. De trein die twee minuten te laat komt, de rij bij de kassa die te lang is. Maar ook daar doe je zelf na een paar maanden alweer aan mee, als je niets anders hebt om over te klagen.

In Haïti werden een hoop beelden die ik had over de wereld ontkracht en een hoop beelden bevestigd. Ik was ooit Bedrijfskundige Informatica gaan studeren in plaats van maatschappelijk werk, omdat ik dacht daarmee meer impact te hebben op de wereld. Anno 2017 zijn 70 van de 100 grootste economieën bedrijven. Als je echt impact wilt maken, doe je dat via een bedrijf. Nog geen jaar na mijn trip naar Haïti vraagt studiegenoot Gerard mij of ik met hem wil afstuderen bij TNO Telecom. Ik zeg gelijk ja. Het doel is namelijk om de stage af te ronden met de start van een eigen bedrijf. Na de stage en een kort dienstverband ontstaat op 2 februari 2006 Voys.

Inmiddels is Voys een telecomprovider met drie vestigingen in drie landen. We leveren telefonie aan bedrijven in meer dan 50 landen. Spindle – een spin-off die in 2015 uit Voys ontstond – is één van de grootste opensourcesoftware bedrijven van Nederland en bouwt het snelst groeiende telecom platform van Europa. We hebben spreekrecht verworven met onze technologie en manier van werken en we hebben geleerd hoe je schaalbaar kunt organiseren.

Nu durf ik te vertellen wat de droom is. We gaan met onze nieuwe stichting de resterende 48 procent van de wereld voorzien van toegang tot vrije communicatie. Misschien durf ik eigenlijk nu pas zelf te geloven dat we dat werkelijk kunnen. En dat staat in de krant en allerlei grote nieuwssites. Met chocoladeletters. De volgende stap is gezet.


Mark Vletter (https://markvletter.com) is oprichter en rebel with a cause bij telecomaanbieder Voys, Devhouse Spindle & 48percent.org. 

Foto: Stella Dekker https://www.instagram.com/stella.dekker/.

2 gedachten over “Mark Vletter”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven