Tjapko de Heus

Als kind kon ik mezelf al helemaal verliezen in muziek. Mijn ouders konden aan de klanken die uit mijn slaapkamer kwamen horen in welke stemming ik was. Blij, enthousiast, boos, verdrietig, verliefd. Ik was een gesloten jongen, maar de muziek die ik luisterde of speelde maakte veel duidelijk.Ik kon uren in mijn kamer doorbrengen en de vijf akkoorden die ik kende op mijn gitaar eindeloos variëren om de juiste muziek te maken die op dat moment bij mijn stemming paste.

Naarmate ik ouder werd heb ik geleerd om meer open te zijn en mijn emoties op meerdere manieren te uiten. Muziek is en blijft echter mijn meest favoriete middel om emoties te versterken, verzwakken of te veranderen.
Muziek luisteren en zeker zelf muziek maken zijn voor mij de beste manieren om te ontspannen. Even helemaal los zijn van alle dagelijkse beslommeringen. Alleen mijn muziek en ik.

Ik heb in het verleden in een aantal bands gespeeld als gitarist. Meestal bands die pittige pop- en rockmuziek speelde. Hartstikke leuk om te doen, maar de meeste voldoening haal ik uit het zingen en spelen van liedjes. Gewoon een simpel, maar mooi liedje zingen en begeleiden op mijn gitaar.
Sinds dit jaar ben ik onderdeel van een een muzikaal trio TripleFun. Samen met twee kanjers van zangeressen zingen we allerlei mooie liedjes die ik begeleid op gitaar. Onze stemmen kleuren heel mooi en het is te gek om driestemmig te zingen.

TripleFun

Mijn moment van 2013 heeft alles met muziek te maken.

Dit is wat Wikipedia zegt over muziek:

Muziek is een kunstvorm die gebruikmaakt van klanken, geschikt in een bepaalde tijdsduur. Om muziek te maken wordt gebruikgemaakt van de elemententoonhoogte, ritme, geluidssterkte (muzikale dynamiek), klankkleur en textuur (monofonie, polyfonie e.d.), maar ook stilte.

Allemaal waar. Voor mij is muziek vooral emotie. In mei van dit jaar werd dat maar weer eens bewezen. Ik zat voor de buis te kijken naar het programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Ontspannen, een kritisch oor, nuchter als ik kan zijn en daar was Michael Prins….
Hij zong een lied ‘Close to You’ en begeleidde zichzelf op de piano. En voor dat ik het door had stroomden te tranen over mijn wangen, had ik kippenvel over mijn hele lichaam en leidde de haren op mijn armen een eigen leven. En geloof me, dat gebeurt me niet vaak. Wat een moment! Zo fijn om je zo te kunnen verliezen in een lied en natuurlijk de wijze waarop het lied wordt gebracht. Al het andere om je heen is er even niet.

Ik ben inmiddels groot fan van Michael Prins en hoop stiekem dat ik ooit een heel, heel klein beetje in de buurt kan komen van zijn kwaliteiten en iemand mag ontroeren met mijn muziek.

Liever geen links zegt Hek-Jan, maar hier kom ik niet onderuit…

Ik hoop dat jullie er net zo van kunnen genieten als ik. Ik wens jullie allen een gezond, succesvol, liefdevol en muzikaal 2014 toe.


Ik ben Tjapko de Heus, getrouwd met Sigrid en trotse vader van drie zonen; Daan(19), Stef(17) en Gijs(10). Ik ben eigenaar van Image2Media en produceer (bijna) alles wat met beeld te maken heeft en vooral online video’s

5 gedachten over “Tjapko de Heus”

  1. Herkenbaar, dat ineens de tranen over je wangen kunnen stromen door de emotie die het oproept. Mooi be- en omschreven. Ik had dat gisteren nog toen ik willekeurig wat aan het rondluisteren was op Spotify en bij drie van mijn meest emotie opwekkende artiesten uitkwam: Solomon Burke, Otis Redding en Frank Sintra. Sinatra’s ‘It was a very good year’ mag wat mij betreft later op mijn begrafenis gedraaid worden. De combinatie van muziek, tekst en zangstem maakten dat ik het niet meer droog hield. Al zal mijn gemoedstoestand van dat moment ook wel een rol gespeeld hebben.

  2. Helemaal mee eens Tsjapko. Muziek is de krachtigste kunstvorm die er bestaat. Direct naar je hart. Dit jaar trouwens een prachtige documentaire gezien over muziek. Wil ik graag even met je delen, voor zover je hem niet al had gezien: http://gemi.st/15892809 Musicus en muziekwetenschapper Olga Franssen vertelt over schoonheden in muziek zoals ritme, baslijnen, sequens, affecten, woordschilderen, harmonie en melodie.

  3. Dank jullie wel voor je reactie. Ik had deze documentaire nog niet gezien Hans. Dank voor de tip. Leuk om te zien.
    En Michel, gemoedstoestand zal zeker ook bij mij een rol spelen. Maar wel mooi, vind ik, dat muziek die gemoedstoestand kan beïnvloeden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven