Geert Veneklaas

We zien het al helemaal voor ons. Als alle kinderen met hun partners twee kinderen krijgen zitten we ooit misschien wel met zijn 26-en aan het kerstdiner. Zes-en-twintig!

Een jaar geleden zag mijn wereld er anders uit. Vrijgezel en op zoek. Naar die ene, al had ik geen idee hoe ze eruit zou zien, waar ze woonde, hoe ze zou zijn. Maar toen ze op mijn pad kwam wist ik het. En vroeg ik haar na een paar dagen non-stop appen om verkering, zonder elkaar ooit ontmoet te hebben. Een minuut later antwoordde ze ‘Dat wil ik. Heel graag.’

Het voelde niet als een gok. Het voelde als ‘de bedoeling’. Alsof dit het juiste moment was. Alsof haar overleden man en mijn overleden vader een plannetje hadden gesmeed.

Naast een onbeschrijfelijk gevoel van geluk is er ook verdriet. Om hem, die ik nooit gekend heb, maar die er altijd zal zijn. In haar hart, dat van zijn kinderen, zijn familie en zijn vrienden.

Een weduwe met vier kinderen  stond niet op mijn wensenlijstje, zeg ik wel eens gekscherend. Maar ik kwam in een warm bad. Van haar, die me meer liefde geeft dan ik ooit heb gevoeld, van hun kinderen, die me al snel accepteerden en me in alles laten merken dat ze het fijn vinden dat ik er ben, van de families, die me ondanks hun verdriet hebben verwelkomd in hun leven en van zijn vrienden die inmiddels de mijne zijn.

Zijn plaats zal ik nooit innemen. Ik kom erbij, niet in plaats van. Dat kan omdat me die ruimte gegeven wordt. Dat maakt dat ik ruimte kan geven aan hun gemis. Het verdriet staat ons geluk niet in de weg.

Vooralsnog zitten we niet met zijn 26-en aan het kerstdiner. Maar in welke samenstelling ook, er zal altijd een plek vrij zijn voor hem.


Ik ben Geert Veneklaas. De helft van de week woon ik in Oosterbeek met mijn kinderen, de andere helft in Doetinchem, bij mijn vriendin en haar kinderen. Op de HAN beheer ik weblogs, websites en webapplicaties. En ik maak muziek, te beluisteren op Soundcloud: http://soundcloud.com/geertveneklaas

12 gedachten over “Geert Veneklaas”

  1. Erg onder de indruk van je prachtige verhaal Geert. Van je nobele gevende opstelling. En hoe je weer bewijst dat als je liefde zaait, je liefde in veelvoud zult oogsten. Een van mijn favoriete parelmomenten dit…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven