Judith Huinink

2013 Stigma, onwetendheid en oordelen

Met een brok in mijn keel en tranen over de wangen sta ik voor mijn klas. Ik geef een presentatie over immunodeficiënties en ik kom bijna niet uit mijn woorden. De klas vraagt mij of het goed met mij gaat. Ik merk dat de tranen niet van verdriet zijn, maar van woede en onrecht. Onrecht dat een grote groep dames aangedaan wordt in Nederland. In mijn presentatie refereer ik naar deze dames. Het is mijn persoonlijke link met het onderwerp. De presentatie heb ik vorige maand gegeven en de dames ken ik sinds mei dit jaar. Sinds dat ik ze ken ben ik mijzelf weer aan het ontdekken en de wereld om mij heen.

Ik werk met mensen en probeer iedereen altijd zonder oordeel te ontmoeten, respect te hebben voor de ander en geen invullingen te maken. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar het is wel een streven van mij. Als je onbekend bent met een reactie kun je vragen stellen, maar oordelen niet. Ik heb altijd geloofd dat velen met mij eenzelfde soort behandeling van mens tot mens wil benaderen, maar ben ik daar even op mijn bek gegaan zeg!

Niet iedereen heeft een open houding en vraagt door bij onbekend. Het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ heb ik vaak aan gedacht afgelopen jaar. Maar vooral ook stigma, onwetendheid en oordelen. Ik heb stigma even opgezocht in het woordenboek: ‘iets doet afbreuk aan iemands reputatie; brandmerk.’ Nou dat klopt wel, helaas wel, waarom? Dat ga ik je hieronder vertellen.

Bas Boerman heeft mij gekoppeld aan de organisatie van de HIV vrouwenpraatgroep georganiseerd vanuit Rijnstate ziekenhuis. (dank Bas!)Toen Gerjanne ter Beest met de vraag kwam of ik mee wilde werken was ik direct enthousiast. De bijeenkomst heeft grote indruk op mij gemaakt. Aan tafel een groep dames met totaal verschillende achtergronden en toch allemaal dezelfde deler HIV. Geschrokken ben ik door het grote stigma dat deze vrouwen nog dagelijks meemaken. Schoonouders willen niet bij je eten, omdat je ze kan besmetten ?! De vriendin die masseur is wil je ineens niet meer masseren?! Allemaal oordelen en brandmerken. Ik had gedacht dat iedereen in Nederland al genoeg informatie had om te weten dat je van een aanraking geen HIV kan krijgen. Deze dames hebben al een lastige tijd doordat ze een chronische ziekte hebben, maar persoonlijk denk ik dat het isolement waarin ze zitten zwaarder weegt. Veel stress met zich meebrengt en vele ongemakken. Er wordt ze onrecht aangedaan. Daarover ben ik kwaad.

Wat zou het toch fijn zijn als iemand in je directe omgeving met HIV ook eens tegen jou kan vertellen als ze een ‘baaldag’ hebben. Want ‘baaldagen’ kennen we allemaal. Hoe fijn zou het voor deze dames zijn om hun verhaal te kunnen vertellen bij een kop koffie? Bij mij zijn ze van harte welkom, ik hoop bij jou ook…

Dit blog draag ik op aan de POWERVROUWEN die ik in mei dit jaar heb ontmoet.

Ik wens iedereen een compliment meer en een oordeel minder in 2014!

Judith H 2013

Ik ben Judith Huinink van Chilax uit Arnhem (@chilaxjudith). Middels de Chilax-formule met behulp van acupunctuur, kinesiologie en massages werken we gericht aan ontspanning, gezondheid en een stralend gezicht. Neem contact op voor achtergrondinformatie over allergieën en andere klachten. chilax.nl

7 gedachten over “Judith Huinink”

  1. Avatar foto
    Gerjanne ter Beest

    Prachtig beschreven Judith! Iedereen durfde deze bijzondere middag open zijn over haar ervaringen omdat er veel vertrouwen was in de groep. Ik weet zeker dat jouw gezichtsmassage daar een heel positieve invloed op heeft gehad! Bedankt!

  2. Op een mooie manier beschreven,
    Herken ook vooral de persoon Judith in het geheel terug.
    Herkenbaar als je ook Judith zelf kent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven